English Magyar

Grid Szolgáltatások

Üdvözöljük a BUDAPEST Tier-2 WLCG állomáson!

Az MTA Wigner FK Részecske- és Magfizikai Intézet (RMI) és a Számítógép Hálózati Központ (SZHK) együttmûködésével 2003-ban elindult a kutatóintézet saját klaszterja, amely egyben EGEE grid Tier-2 állomás (site) is. Jelenleg kb. 500 CPU-t és kb. 350 Terabájt tárolókapacitást nyújt gépparkunk. A gépek Sun Grid Engine (SGE) klaszter részei, core-onként 2 GB RAM-al. Ezt a Worldwide LHC Computing Grid (WLCG)/EGEE projekt által elfogadott virtuális szervezetek tagjai kihasználhatják.

A WLCG projekt egy globális együttmûködés 34 ország 140 számítógépes központja között. A WLCG projekt célja egy adat tároló és analízis infrastruktúra kialakítása és fenntartása, amely az egész CERN-ben mûködõ LHC kísérletet használó nagyenergiájú fizikai közösséget képes kiszolgálni.

A WLCG projekt az Enabling Grids for E-science projekt keretében került kifejlesztésre. Az EGEE Európa vezetõ grid számítástechnikai projektje, amely célja, hogy a világon közel tízezer kutató számára (különbözõ területekrõl: nagyenergiás fizika, föld és élettudományok) biztosítson számítógépes támogató infrastruktúrát. Ezeket az erõforrásokat 2010-ig az EGEE koordinálta, aminek a szerepét 2010-tõl az EGI (Európai Grid Inciatíva) vette át. Az EGI országonkénti NGI-k (Nemzeti Grid Iniciatíva) föderációjából áll. A magyar NGI a NIIF koordinációja mellett a Magyar Grid Kompetencia Központ (MGKK) tagintézményei között jött létre.
Látogasson el a GridCafé oldalra, hogy többet tudjon meg a grid kialakulásáról, jelenlegi mûködésérõl, szerepérõl!

A Wigner FK RMI Grid szolgáltatások Tier-2 állomásként szolgálnak az ALICE, CMS LHC kísérletek számára. Továbbá támogatja a VIRGO VO-t is. Az elsõ magyar hivatalos EGEE VO, a Hungrid VO fõ platformja is a Wigner FK RMI.

 
CPU % 23 67 8 2
Storage xrootd (60 TB) DPM (240 TB) DPM (1 TB) DPM (40 TB)
Honlap LHC Alice kísérlet LHC CMS kísérlet Hungrid magyar VO INFN Virgo kísérlet
Regisztráció Kattintson ide! Kattintson ide! Kattintson ide! Kattintson ide!

További információk az RMI User Interface klaszterrõl a TWikin érhetõek el!
A BUDAPEST Tier-2 szolgáltatásokhoz tartozó pontos információkat itt találja meg!
A bécsi Regional Tier-2 WLCG Workshop slidejai itt találhatóak!
A gridben használt szolgáltatásokról a EMI Documents oldalán, illetve röviden itt olvashat!